Powered By Blogger

duminică, 26 august 2018

CEL MAI TARE VOLUNTAR - Proiect la final

Concursul desfăşurat în perioada 13-17 august 2018, intitulat sugestiv "Cel mai tare voluntar" şi-a desemnat câştigătorii!
Asociaţia Chindia Jurasic Park, în parteneriat cu Asociaţia Ecologică Floare de Colţ, cu finanţare din partea MinisteruluiTineretului şi Sportului, a organizat şi susţinut o tabără educativă cu acțiuni specifice de voluntariat, în domeniul turismului montan specializat, de educaţie civică și implicare socială, sub formă de concurs, în Munţii Bucegi - zona Padina - Pensiunnea "Gură de Rai". Timp de 5 zile, cei 40 de tineri proveniţi din trei judeţe (Dâmboviţa, Prahova, Bucureşti - Ilfov)  cu vârste între 14 şi 22 de ani au avut ocazia să facă faţă la o mulţime de provocări.
În prima zi, imediat după masa de prânz,  toți tinerii au participat la o drumeție prin Cheile Coteanului ajungând la Turbăria Lăptici, rezervație complexă pe care au vizitat-o cu interes primind date inedite despre floră, faună, geologie etc. Apoi, au continuat drumul până în Cheile Tătarului unde li s-au dat informații despre exocarst (chei, fisuri, surplombe) sau despre endocarst (peșteri, avene), după vizitarea grotei artificiale din aceste chei. La întoarcere, tinerii au inițiat o mică acțiune de ecologizare strângând gunoaiele/deșeurile lăsate de o parte din turiștii mai puțin civilizați. De asemenea, s-a intrat la Izbucul Coteanu, alt obiectiv geologic mai puțin cunoscut. Seara, după cină, tinerii s-au grupat în 10 echipe, apoi  şi-au confecţionat steagul şi au ales un slogan, potrivit cu numele echipei. Ziua a doua a început cu o drumeţie mai lungă, pe traseul Padina - Peștera și vizitarea sediului Salvamont Dâmbovița. După un scurt popas, a început urcarea pe marcaj „bandă albastră”, iar în scurt timp, au intrat pe marcajul „triunghi roșu”, marcaj care duce, pe valea Doamenlor, până în Șaua Bătrâna, un important punct de ramificare a mai multor poteci montane. Pe acest traseu, au fost inventariate marcajele existente și au fost făcute marcaje noi (sau refăcute marcaje vechi) în locurile unde acest lucru era „cerut” de topografia locului. Fiecare echipă a primit informații despre forma marcajelor, despre culorile standard, despre logica alegerii locurilor de amplasare etc. Pe traseu, frumoasele săritori de pe valea Doamnelor i-au încântat în mod deosebit, iar descoperirea, după parcurgerea unei poteci ascunse printre jnepeni, a superbei cascade a Doamnelor a devenit un moment emoționant pentru toți participanții la această etapă.
Pentru refacerea forţelor, în ziua a treia am rămas în preajma  taberei pentru probele de căţărare şi rapel, care s-au desfăşurat la atelierele amenajate în Vărăria Mică şi care au pus din nou la încercare îndemânarea şi curajul participanţilor. S-a lucrat, din nou, pe grupe, iar o parte din tineri și-au demonstrat măiestria şi în Parcul de aventură recent deschis în apropiere de Hotel Peștera. După amiază, un grup mai mic de temerari, a urcat pe Valea Horoabei mai sus de cascadă, până în zona Gangului (Ponorului).
Ziua a patra a început cu drumeţie şi descoperirea lumii subterane, vizitându-se atât Peştera Ialomiţei, cât şi Peştera Pustnicului aflată în apropiere. Tinerii au putut să facă diferenţa între o peşteră amenajată pentru turişti şi una complet neamenajată şi să compare astfel mediul subteran aflat în două ipostaze diferite. Printre cele mai antrenante probe a fost cea de orientare turistică, pe platoul din zona Padina – Coteanu, probă în care condiția fizică a fost un avantaj important. Drept „recompensă”, tinerii au fost invitați la celebrul foc de tabără, un bun prilej de a își demonstra calitățile vocale sau artistice.
În ultima zi, o amplă acţiune de ecologizare pe Platoul Padina s-a dorit a fi, atât un semanal de alarmă, cât şi un mic răspuns la strigătul disperat al naturii, atât de agresată în ultima vreme de noi oamenii, care uităm adesea de unde venim şi unde ne vom întoarce.
La finalul taberei, toţi tinerii au primt titlul de "Cel mai tare voluntar", pentru faptul că au reuşit să-şi depăşească limitele şi să parcurgă cu succes toate provocările acestei perioade deloc uşoare, iar după cumularea punctelor la probele de concurs, echipa "V.A.M.A." alcătuită din tineri reprezentând Şcoala nr.77 din Bucureşti a obţinut cel mai mare punctaj, cu o comportare foarte bună la toate probele.
Felicitări tuturor pentru dăruirea cu care s-au implicat în acest proiect!
Vă aşteptăm alături de noi şi la acţiunile viitoare!

Nicu Posta - Coordonator proiect



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu