Powered By Blogger

miercuri, 15 septembrie 2021

CIVIC MONTAN 21 - Proiect la final

         

În toamna anului 2019, Asociaţia Chindia Jurasic Park, în parteneriat cu Asociaţia Ecologică Floare de Colţ şi cu finanţare din partea Consiliului Judeţean Dâmboviţa, a derulat proiectul "CIVIC MONTAN ". Timp de 3 luni, august-octombrie 2019, membrii asociaței au umblat prin școlile dâmbovițene (Moreni – Colegiul Național „I.L. Caragiale”, Școala Gimnazială nr. 1, Școala Gimnazială nr. 4 / Vulcana Băi - Școala Gimnazială „Ion Mareș”, Vulcana de Sus - Școala Gimnazială „Vlad Țepeș” / Pucioasa - Școala Gimnazială „Mihai Viteazul”, Liceul Tehnologic / Târgoviște - Școala Gimnazială „Vasile Cârlova” ș.a.) și au prezentat celor peste 400 de elevi întâlniți acolo imagini și informații despre echipamentul de munte, pericole în munți, echipament și tehnici de alpinism, marcaje turistice, orientare turistică etc. După această campanie „teoretică”, au fost selectați 80 de elevi din școlile din Moreni și Pucioasa care au pus în practică, în cadrul unei activități desfășurate în zona taberei Căprioara, cele învățate la acele prezentări.

Succesul acelei acțiuni a generat reluarea acesteia, în cadrul unui nou proiect numit CIVIC MONTAN 21, proiect finanțat tot de Consiliul Județean Dâmbovița. Scopul proiectului a fost de atragere a elevilor din judeţul Dâmboviţa în activităţi tematice educative, pentru creşterea gradului de informare şi sensibilizare asupra vieţii comunităţii şi dezvoltarea unei atitudini civice în mediul montan.

          Astfel, în perioada 9-13 august 2021, un număr de 32 de elevi de la școli din Nucet, Cazaci, Moreni și Târgovişte, au fost cazați la Complexul Turistic Cerbul din munţii Bucegi și au participat la un program complex și complet, pe cărările de la limita dintre masivele Bucegi și Leaota. De-a lungul celor 5 zile au fost parcurse trasee inedite în zonă: Cheile Răteiului, prilej de a studia atât zona de carst exterior (chei, lapiezuri, turnuri izolate), cât și de carst interior (Peștera cu bolovan, intrarea în Peștera Rătei) / Cheile Raciului, parcurgând o veche și relativ necunoscută potecă, amenajată în anii 50, pentru captarea apei necesară la Hidrocentrala Moroieni-Gâlma. Una din zile a fost dedicată unui traseu marcat (cruce albastră), mai lung, prin Dobrești – Tabăra Vânătorul – Podul lui Baltag - șaua Orzei – Lacul Scropoasa (cu a sa frumusețe de verde turcoaz) – Cascada "7 Izvoare", traseu parcurs cu energia specifică vârstei, dar și cu emoția unei premiere pe această zonă. Binențeles, nu au lipsit probele practice, pline de adrenalină – cățărarea asigurată (tip manșă) și rapelul, acolo unde teama naturală a fost înlocuită de bucuria reușitei și de aplauzele colegilor. În funcție de starea vremii, au fost derulate și acțiunile de orientare sportivă cu busola, de ecologizare sau de refacere marcaje turistice. Ultima seară a fost una specială, cea alocată focului de tabără. Pe acorduri de chitară au fost cântate cântece de munte, s-a dansat, s-au fript bezele si s-au mâncat celebrele gogoși calde, făcute de gazdele taberei.

          La final, fiecare participant a primit câte o diplomă și o insignă, dar au avut și posibilitatea de a cataloga, prin câteva cuvinte, tabăra. O concluzie, aproape generală – "VOM  REVENI"!

 

Posta Nicolae

Preşedinte ACJP, coordonator proiect

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu